top of page

BTW Schilderwerk

Anchor 1

U zal zich vast wel eens afvragen of u een hoog btw-tarief of juist een laag btw-tarief moet betalen bij het uitbesteden van schilderwerk. Er bestaat namelijk veel onduidelijkheid over het btw-tarief dat van toepassing is op uw situatie. Wanneer u op de planning heeft staan om schilderwerk uit te laten voeren, wilt u natuurlijk de scherpste prijs betalen en profiteren van het lage btw-tarief. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden, komen terug in dit artikel. We geven inzichten in welke btw-tarieven op welke werkzaamheden worden doorberekend. 

 

Reguliere btw tarief schilderwerk 2023

Wat zijn de btw-tarieven op schilderwerk op dit moment? Er is een laag btw-tarief van 9% en een hoog btw-tarief van 21%. De voorwaarden verschillen per huis. Wanneer het woonpand een leeftijd heeft bereikt van twee jaar of ouder, betaalt u een regulier btw-tarief van 9% over de kosten van de schilder. Als ik arbeid verricht aan woningen ouder dan 2 jaar dan is de arbeid en de materialen verf allemaal 9% BTW . Alleen bij geleverde materialen en verf voor zelfwerkzaamheden is de verf en het materiaal belast met 21% BTW. Voor nieuwbouwwoningen geldt deze gunstige btw-regeling helaas niet.

 

Helaas is er ook nog wat verwarring over het btw-tarief van 6%. Deze is aan het begin van 2019 van 6 naar 9 procent verhoogd en bestaat dus niet meer.

 

Voor welke werkzaamheden betaalt u het lage btw-tarief?

Wanneer uw woning ouder is dan twee jaar, gelden op veel werkzaamheden een laag btw-tarief. Denk hierbij aan het schilderen, lakken, beitsen en vernissen. Ook de verschillende voorbereidende werkzaamheden vallen onder het gunstige tarief van 9%. Hieronder alles op een rijtje:

 

 • Binnen en buiten schilderwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderwerk van deuren, kozijnen, keukens, kasten, maar ook de buitengevel van uw woning;

 • Voorbereidingen schilderwerk. Denk hierbij aan het voorbehandelen van muren, het schuren of het aanbrengen van primer;

 • Lakken, vernissen en beitsen;

 • Flakes op vloeren en trappen;

 • Het aanbrengen van een gietvloer met daarop een verflaag.

 

Gelukkig geldt er voor de meeste werkzaamheden een gunstig tarief van 9%. Alleen is dit niet bij iedere situatie het geval. Sowieso wanneer een woning nog niet de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt, moet er een btw tarief van 21% worden doorberekend. Wanneer u hierover twijfelt, kunt u gemakkelijk de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) raadplegen of uw aannemer dit laten nakijken. Hiernaast geldt dit voor werkzaamheden die ver van het schilderen af staan. Denk aan de volgende werkzaamheden:

 

 • Houten kozijnen repareren met bijvoorbeeld houten inzetstukken voor de schilderklus;

 • Zandstralen, herstellen en impregneren van gevels, betonnen ondergronden en metselwerken;

 • Het vochtvrij maken van een kelder of zolder;

 • Het aanbrengen van glas en het herstellen van voegwerk;

 • Het aanbrengen van wrapfolie;

 • Het kitwerk aan de constructie. Denk hierbij aan het afkitten van bouwelementen aan gevels;

 • Het schuren en lakken van een parketvloer. (het schuren en lakken van een dragende vloer valt wel onder het gunstige tarief van 9%).

Andere belangrijke punten van aandacht:

De woning waar het schilderwerk gedaan wordt, moet niet alleen ouder zijn dan twee jaar zijn. Ook moet de woning bestemd zijn voor particulieren en bewoond zijn door particulieren. Woonwagens en woonboten worden ook gezien als woning.

 

Voor bedrijfsgebouwen, kantoorpanden, vakantiewoningen (niet permanent bewoond) en losse garageboxen geldt dit verlaagde btw-tarief niet. Wanneer uw woning voor meer dan 50% als woonruimte gebruikt wordt, mag hier ook de lage btw-regeling voor worden gerekend. Wanneer meer dan 50% wordt gebruikt als bedrijfspand, mag de schilder alleen het lage tarief rekenen over het woongedeelte van het pand.

 

Is uw woning in meerdere fasen gebouwd en wilt u profiteren van het btw-tarief van 9%? Dan moet minimaal de helft  van uw woning meer dan 2 jaar oud zijn. 

 

Btw-regeling nieuwbouw huis

Bent u sinds kort in het bezit van een nieuwbouwwoning? Helaas moet dan over het binnen- en buitenschilderwerk een btw-percentage van 21% worden berekend. Wanneer de woning de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt, mag het lage btw tarief natuurlijk wel worden berekend.

 

Schildersbedrijf J. Beljaarts is van alle markten thuis

Bij Schildersbedrijf J. Beljaarts staat kwaliteit en service al meer dan 108 jaar op de eerste plaats. Door duidelijke afspraken te maken en persoonlijke service te bieden, komt u nooit voor verrassingen te staan. Zo is er altijd een vast contactpersoon en aanspreekpunt tijdens zowel de opname als de uitvoering van het schilderwerk. Hiernaast bieden wij zonder eventuele bijkomende kosten geheel vrijblijvend een kleur en onderhoudsadvies aan. Of u nou binnen schilderwerk, buitenschilderwerk, of andere specialistische klussen heeft, wij hebben de ervaring en het vakmanschap die zorgen voor de mooiste schilderwerken met een zorgvuldige afwerking.

 

Heeft u verder nog vragen met betrekking tot btw schilderwerk en welke regeling voor u geldt, dan kunt u altijd geheel vrijblijvend en gemakkelijk contact met ons opnemen. Onze specialisten staan voor u klaar!

bottom of page